Luse info

Salon Lindeved

V / Theresia Stoubæk

Her er der lidt informatition om lus.

 

Lusen er et snyltedyr, dvs. et lille insekt, der har specialiseret sig i at leve på og af mennesker. Lus findes som tre forskellige slags. Hovedlus findes i hårbunden og er langt den hyppigste. Fladlus lever i kønsbehåringen, og kropslus lever i tøjet, men er meget sjældne. Fælles for alle lus er, at de lever af næring fra værtsmenneskets blod, og at de formerer sig, idet de lægger æg. En lus lever ca. en måned og lægger normalt 7-8 æg om dagen, hvorfor de hurtigt bliver til mange!

 

Symptomer og kendetegn på lus

 

Lusene bider og suger blod flere gange om dagen. Biddene kan give små røde eller blålige mærker og giver ofte, men ikke altid, udtalt kløe i det angrebne område. Lusene er små, men kan ses med det blotte øje. En voksen hovedlus er 2-3 mm lang og varierer i farve fra lysegrå til meget mørke. Æggene måler knap 1 mm og er hvide. De kan ligne sandkorn eller skæl, men sidder klæbet fast på hårene. Fladlus er lidt mindre - ca. 1,5 mm.

 

Komplikationer

 

Lus er irriterende, men er normalt helt ufarlige for mennesker. Der kan i visse tilfælde ses forværring i form af udslæt eller infektion af bidemærkerne, specielt som følge af kradsning. En infektion vil også kunne give hævede, evt. ømme, lymfeknuder og nogen generel utilpashed i slemme tilfælde.

 

Smitte

 

Lus lever kun på mennesker og forlader nødigt sin varme yngleplads nær huden. De kan ikke overleve længe ude i omgivelserne. Hovedlus smitter derfor stort set kun ved direkte hovedkontakt - for eksempel under leg. Derfor spredes hovedlus oftest blandt børn i børnehave og de første skoleklasser. Også huer, halstørklæder, børster og lignende kan overbringe smitte, hvis de bliver brugt af flere inden for kort tid. Efteråret er højsæson for hovedlus, og her ses ofte udbrud i børnehaver og lignende - især efter ferier.

Fladlus smitter næsten udelukkende ved seksuel kontakt.

 

Konstatering og forholdsregler

 

Ved mistanke om lus undersøges håret grundigt - helst med en tættekam. Kæmning er den eneste sikre metode til at konstatere, om der er lus til stede. Hele håret kæmmes fra rod til spids (brug evt. balsam først) og kammen bankes af på et hvidt underlag så eventuelle lus ses tydeligere. Findes levende lus eller æg, bør man starte behandling (se nedenfor).

 

Er den angrebne et barn, bør man meddele legekammerater og en eventuel pasningsinstitution om fundet af lus. Barnet bør først vende tilbage til institutionen, når behandlingen er indledt. Det er vigtigt, at hele barnets familie og omgangskreds bliver checket for lus og de smittede behandlet, da barnet ellers kan blive smittet igen og igen. Alle bør undersøges flere gange inden for de næste par uger.

 

Er der konstateret lus, bør kamme, børster, huer og lignende lægges i sæbevand eller eventuelt i fryseren i et døgn. Resten af omgivelserne, inklusiv sengetøj osv., kræver ikke behandling.

 

Kæmning som behandlingsform

 

Behandling i form af kæmning er effektiv men tidskrævende. Skal lusene udryddes, kræves det, at håret kæmmes grundigt (mindst 30-45 minutter pr. gang) med en tættekam hver anden dag i to uger. Gøres dette korrekt, bør lusene herefter være udryddet. Kæmningen lettes, hvis der benyttes balsam, og dette gør også lusene langsommere og lettere at fange med kammen. Samtidig er det vigtigt, at bruge en tættekam med den rigtige afstand mellem tænderne - så man kan fange lusene.